Dame Maggie Smith heeft zich in de afgelopen 50 jaar bewezen als een groots actrice. Het is daarom ook een groot genot om van haar acteerkunsten te kunnen genieten in The Lady in the Van. Dit is een wat kleinschalige film gebaseerd op een boek van Alan Bennet, die het verhaal uit de film gebaseerd heeft op een moment uit zijn leven. Het is dus een vrij persoonlijke film over het accepteren van mensen en het vergeven van jezelf.
Maggie Smith kruipt in de huid van de getikte dame Miss Shepherd. Zij is een vrouw op leeftijd die al jaren op de vlucht is nadat ze een misdaad heeft gepleegd. Ze komt terecht in een straat in London waar ze in een busje woont. Om de zoveel tijd verandert ze de locatie van haar busje en gaat ze weer bij iemand anders in de straat voor de deur staan. Miss Shepherd oogt knettergek en heeft een vreemde manier van omgaan met de mensen die wonen in de straat, zo hebben deze mensen datzelfde gevoel tegenover haar. De ene buurtbewoner probeert vriendelijk te blijven en de ander gaat wel eens door het lint. Wanneer Miss Shepherd wederom van locatie verandert, komt ze bij de deur van Alan Bennet (Alex Jennings) terecht. Alan is recent in de buurt komen wonen en is een schrijver van toneelstukken. Alan heeft een gesplitte persoonlijkheid waarbij een deel van hem het leven leeft en het andere deel erover schrijft. Alan begint een band op te bouwen met de vreemde dakloze vrouw, ondanks dat hij bijna helemaal niks over haar weet. Alan begint dingen over Miss Shpeherd op te schrijven, hoe kan hij dat niet doen met zo’n vreemd figuur die voor je deur woont.
The lady in the Van is van begin tot eind een genot om naar te kijken. Het spel van Maggie Smith en Alex Jennings is beide erg sterk. Ze zijn samen ook een goed team op het grote doek, ook al hoeft Maggie Smith zo onderhand geen goede tegenspeler meer te hebben. Zij kan zo’n film als dit met haar acteertalenten in haar eentje dragen. Haar rol als Mary Shepherd is klunzig, komisch, hysterisch en emtioneel en ze laat zien dat ze een complex personage erg natuurlijk kan laten overkomen. Alex Jennings personage werkt ook uitstekend vooral door de gesplitte persoonlijkheid. Zijn stem die de voice-over van de film doet, geeft een bepaalde sfeer aan de film waardoor je telkens met een grijns op je gezicht zit te kijken. The Lady in the Van is dus een geslaagde film, maar af en toe wel wat verwarrend. De climax waar de film naartoe werkt, wordt een beetje afgedankt met een heel korte scene. Ook het personage van Jim Broadbent brengt wat verwarring. Misschien moet ik dan toch maar is het boek lezen om dit wat beter te begrijpen.
Extra’s:
De Blu-Ray versie van deze film heeft natuurlijk ook een hoop extra’s op de disc staan. Iets wat je niet zou verwachten van een film als dit. De Blu-Ray heeft een aantal zeer interessante extra’s die meer zicht geven op de film. Zo kom je erachter in de audio commentaar van de regisseur, dat hij de echte Miss Shepherd heeft gekend en bij haar in de buurt heeft gewoond. Een ander bijzonder extra is Playing the lady; Maggie Smith on Miss Shepherd. Hierin wordt Smith geprezen voor haar rol en laten andere cast leden weten hoe het was om met haar samen te werken. The making of is een vrij standaard featurette over het maken van de film, dat veel interviews bevat met de mensen die aan de film gewerkt hebben. The visual effects featurette laat zien hoe ze de gesplitte persoonlijkheid van Alan Bennet in beeld hebben gebracht. Verder zijn er nog een aantal verwijderde scenes die verder weinig aan de film toevoegen.
Trailer