Site pictogram Movie Addicts

De Keuze van Koolhoven over sekten bij het Imagine Film Festival

Tijdens het Imagine Film Festival van 10 t/m 20 april in EYE te Amsterdam wordt het onderwerp sekten onder de loep genomen. Speciaal voor dit programma stelt Martin Koolhoven een bijzondere editie van De Keuze van Koolhoven samen. Deze editie zal onderdeel van het themaprogramma Let’s Talk About Sects. Met behulp van Manson-specialist Ian Cooper en een viertal sektefilms duikt Imagine dieper in dit onrustbarend realistische onderwerp.

Filmer en onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Brimstone) deelt met zijn nieuwe programma De Keuze van Koolhoven graag zijn liefde voor horror-, sciencefiction- en actiefilms. Op donderdagavond 11 april presenteert Martin Koolhoven zijn keuze aan het publiek van Imagine in EYE tijdens het Imagine Film Festival. Biertje on the side, klaar voor een verfrissende duik in het cinematografisch verleden!

Deze speciale Keuze van Koolhoven is onderdeel van het Imagine themaprogramma Let’s Talk About Sects, dat de blijvende invloed van sekten op de (Amerikaanse) filmwereld belicht. Vijftig jaar na de Manson-moorden (1969) en veertig jaar nadat Jim Jones zijn 900 volgers de dood injoeg (1978) zijn sekten nog onverminderd aantrekkelijk, zowel voor anonieme zoekers naar een hogere waarheid als voor A-listers uit Hollywood. Intussen blijven tv-series en speelfilms over sekten en goeroes de populaire cultuur infiltreren – van de Netflix-serie American Horror Story (2018) tot de low budget-film The Endless (2018). In dit programma richt Imagine de blik op de goeroes, op de psychologie van een sekte en, door het programma van Martin Koolhoven, op hoe de buitenwacht naar sekten kijkt.

Speciaal voor dit themaprogramma koos Koolhoven een zeldzame klassieker over een cult: Gunga Din (1939, George Stevens), een high-adventure spektakel met Cary Grant en Douglas Fairbanks, naar een controversieel gedicht van Rudyard Kipling en een van de grote voorbeelden voor de Indiana Jones-films.

Manson and More: Killer Cults en Cult Movies
Schrijver en Manson-specialist Ian Cooper verdiept zich al vele jaren in alles dat ooit geproduceerd is op het gebied van de Manson-moorden, resulterend in het ultieme Manson Family-mediaboek: The Manson Family on Film and Television. In 2019, vijftig jaar na de moorden, is Cooper bij Imagine te gast voor een lezing over de blijvende invloed van The Manson Family en andere ‘killer cults’, zoals Jonestown en Heaven’s Gate, op (genre)films. Dit varieert van de klassieke jaren 70 ‘mansonploitation’ (Sweet Savior, The Cult), documentaires (Manson) en televisie (Helter Skelter), tot recentere producties als The Invitation, The Strangers, Charlie Says en The Endless. De lezing vindt plaats op maandagavond 15 april, na afloop wordtl The Manson Family (1997) vertoond. De eerste combi-tickets zijn al in de voorverkoop. Voor €27,50 bezoek je de lezing van Ian Cooper, kijk je de film en krijg je een diner.

 

De psychologie van sekten
Aan de hand van twee recente speelfilms – Sound of My Voice (2011) en Faults (2014) – gaat een sektespecialist in op de psychologie van sekten: de aantrekkingskracht, de technieken en ideeën van de goeroe, het (al dan niet) vrijwillig breken met vrienden en kennissen en de moeizame weg terug als een volger besluit de sekte te verlaten. Sound of My Voice focust daarbij voornamelijk op de dynamiek binnen de sekte en toont een zeldzaam fictioneel kijkje achter de schermen. Faults gaat over het natraject, wanneer een door de ouders ingehuurde ‘deprogrammer’ een weggelopen meisje probeert te ‘genezen’ – een controversiële en inmiddels verboden tactiek.

Filmlijst

Drie Britse militairen in het India van 1890 dromen van manieren om uit het leger te ontsnappen. Maar de opstand van een moordlustige sekte, de Thuggies, doorkruist die plannen en lokt het leger in de val. Hun enige bondgenoot is de nederige waterdrager Gunga Din.

De krankzinnige sekteleider Charles Manson (1934-2017) is dit jaar het onderwerp van meerdere speelfilms, waaronder een van Quentin Tarantino. Jim van Bebber was ze in 1997 ver voor. Een groep hippies viert onder het toeziend oog van goeroe Charles Manson hun summer of love gevuld met seks, drugs & rock ’n’ roll, totdat Manson hen aanzet tot een van de beruchtste moordpartijen uit de Amerikaanse geschiedenis. Dit rauwe, ongepolijste passieproject van undergroundfilmer Van Bebber (hij deed er 15 jaar over om de film te maken!) dompelt de kijker onder in de waanzin en weet als geen ander de gekte te verbeelden die seksorgies in een geweldsorgie deed uitmonden.

Na het opbouwen én weer kwijtraken van zijn reputatie als expert op het gebied van hersenspoeling en bezetenheid in sektes, verkeert Ansel op een dieptepunt. Dan wordt hij ingehuurd door de ouders van Claire, die zich aangesloten heeft bij een sekte. Een sterk geacteerde thriller die blijft zigzaggen op weg naar een sinistere finale.

Documentairemakers Peter en Lorna infiltreren een Californische sekte met als doel de leidster ervan, Maggie, te ontmaskeren. Maggie beweert uit het jaar 2054 te zijn gekomen om de mensheid voor te bereiden op een alles vernietigende burgeroorlog. Is ze een charlatan of spreekt ze de waarheid? Intens en razendknap geacteerd psychologisch drama brengt niet alleen de personages maar ook de kijker in verwarring.

Praktische informatie
Imagine Film Festival vindt in 2019 plaats van 10 tot en met 20 april in EYE Filmmuseum te Amsterdam. Kaartverkoop verloopt via EYE en zal in maart 2019 van start gaan. Een deel van het sekteprogramma is al in de voorverkoop. Op de hoogte blijven van alle laatste nieuwtjes? Hou onze website ensocial media in de gaten, én schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste Imagine nieuws.

Over Imagine Film Festival
Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding, je mee laten voeren naar andere werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht van de fantasie voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwingen of wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarbij onderzoekt Imagine nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren, zoals via virtual reality en fantastische games. Naast een scherpe focus op het heden en de toekomst van het fantastische, eren we ook de rijke historie ervan. We signaleren nieuw talent, presenteren nieuw werk van gevestigde makers en vertonen klassiekers en vergeten parels. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context, en verbindt het de fantastische film met maatschappelijke ontwikkelingen. Met zijn geschiedenis van 35 jaar en zijn uitgebreide netwerk fungeert Imagine als curator en gids voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde genrefans. Ga voor meer informatie naar https://www.imaginefilmfestival.nl

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar