In de Dutch Movies Matter-competitie schitteren Nederlandse documentaires van makers met aangrijpende verhalen en urgente narratieven, binnen én buiten Nederland. De Dutch Movies Matter Night vindt dit jaar plaats op maandag 25 maart en vertoont de documentaire Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen van Pieter van Huystee.
In de Dutch Movies that Matter-competitie zitten dit jaar negen documentaires. In The Border that Crossed Us legt regisseur Loretta van der Horst de focus op de strijd tegen mensensmokkelaars op de grens van Texas en Mexico. Joost van der Valk toont met Eddy’s Oorlog hoe het is voor oorlogsfotograaf Eddy van Wessel om aan de Oekraïense frontlinie te staan. Hoe het is om jong te zijn schetst Martijn van de Griendt in zijn documentaire De Heilige Drie-eenheid. In Nice Ladies volgt Mariia Ponomarova een team van oude Oost-Oekraïense cheerleaders die strijden om het Europees kampioenschap. Masha Novikova laat metRussia vs Lawyers zien hoe gevaarlijk het beroep van advocaat is in Rusland. Hoe het voelt om van elkaar gescheiden te worden door een landsgrens toont het poëtischeThe Insides of Our Lives van Misja Pekel. De Wereld van Carlijn is een documentair portret van de uiterst toegewijde kunstenaar Carlijn Kingma, door Ariane Greep. De vrouwen en kinderen die in de Japanse kampen zaten vertellen in Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen hun verhaal door hun herinneringen op te tekenen, door Pieter van Huystee. Zonen zonder vaders is een openhartig document van Tessa Louise Pope over drie mannen mannen en de impact die de afwezigheid van hun vader op hen had.
Dutch Movies Matter wordt mede mogelijk gemaakt door VEVAM, auteursrechtenorganisatie voor regisseurs. Op woensdag 27 maart wordt tijdens de Award Night de Dutch Movies Matter Award en € 5.000,- prijzengeld uitgereikt aan de regisseur van de winnende film. Het Movies that Matter Festival vindt plaats in Den Haag van 22 maart t/m 30 maart 2024.
Competities
Het Movies that Matter Festival reikt in totaal negen awards uit in verschillende competities. In Activist worden documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers vertoond. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die de blik op mensenrechten verruimen.
Awards
Verder kiezen internationale jury’s een winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction, respectievelijk de beste documentaire en fictiefilm. De Students’ Choice Award wordt gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden. Daarnaast wordt dit jaar de Shorts Award uitgereikt, voor de beste korte film. Alle bezoekers kunnen daarnaast stemmen op de door hen bezochte films. De film met het hoogste score wint de Publieksprijs. Nieuw dit jaar is de Educatie Award, de meest educatieve film gekozen door een jury van scholieren en mbo-studenten.
Thema’s
De films in Take on Future laten de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power worden films gepresenteerd over ongelijke machtsverhoudingen. Nieuw dit jaar is Take on Freedom: films over de onweerstaanbare drang naar vrijheid en het werk dat ervoor moet worden verzet.