2016 moest het jaar worden dat Usain Bolt geschiedenis ging schrijven door op de Olympische spelen in Rio voor de derde maal goud te pakken op de 100, 200 en 4x 100 meter estafette. Documentairemakers Benjamin en Gabe Turner zagen dit als het uitgelezen moment om Usain te volgen in de aanloop in wat een legendarische Spelen moet worden. Ze kijken echter ook terug naar hoe het zover heeft kunnen komen met vrienden, familie en uiteraard Usain zelf.
In I Am Bolt gunt Usain de wereld een kijkje in zijn leven. Waar hij, zoals bekend, op drie Olympische Spelen in totaal 9 gouden medailles won en een hele rits aan WK’s gewonnen heeft zou je denken dat alles altijd op rolletjes loopt voor deze man. Maar schijn bedriegt, want ook een van de grootste Olympische atleten heeft regelmatig met tegenslag te maken gehad. De makers hebben hierbij aandacht voor zowel de hoogtepunten als de dieptepunten uit de carrière van Usain. Waarbij Usain zelf ook de nodige bijdrage heeft geleverd met eigen geschoten beeldmateriaal.
I Am Bolt biedt helaas geen hele diep kijk in de persoon Usain Bolt, maar de makers weten ook te voorkomen dat deze documentaire louter uitloopt in het ophemelen van deze atleet. We worden als kijker ook meegenomen in alle successen van deze man en krijgen daarbij een kijkje in zijn innercircle van vrienden, familie en trainer waar hij ook heel veel aan te danken heeft. Het leuke is dat de makers Usain ook hebben benaderd om zelf materiaal te schieten. Dit zorgt direct voor de meest intieme momenten van deze documentaire. Het laat namelijk zien dat deze atleet ook richting het laatste jaar het nodige blessureleed heeft gekend, waardoor zijn onaantastbaarheid op de sprint in twijfel werd getrokken. Ook de motivatie issues waar hij mee worstelde is zo een onderwerp wat vaak ontweken wordt in directe interviews, maar hier duidelijk door hemzelf wordt uitgesproken. Het einde van de documentaire is natuurlijk geen verrassing, maar al met al is deze documentaire wel een must voor de sportliefhebber met mooie en historische beelden van een van de grootste atleten ooit. Deze documentaire is misschien niet groots zoals het onderwerp, maar is interessant en vermakelijk genoeg om zeker vaker terug te zien.
Extra’s
Heb je het gevoel iets gemist te hebben in deze documentaire? De extra’s zijn een soort making of documentaire over de documentaire. Hierbij krijg je als kijker meer inzicht in de gedachtegang van de makers en waar zij zelf bang voor waren bij het maken van deze documentaire. Hierdoor krijgt de documentaire ook meer waarde en zie je behoorlijk wat meer van het materiaal wat Usain zelf geschoten heeft.
7 zeker voor de liefhebbers een must maar ook voor filmliefhebbers absoluut het aanzien waard.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=wyqfDcB6ZtU