Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, tot stand kwam. Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten en doet dit door de vertoning van speelfilms en documentaires te combineren met verdiepingsprogramma’s. Ook promoot de stichting films over mensenrechten in binnen-en buitenland. In het afgelopen decennium heeft Movies that Matter zich ontwikkeld tot een organisatie die met haar projecten jaarlijks ruim 2.4 miljoen mensen in binnen- en buitenland bereikt. Om het jubileum te vieren, brengt Movies that Matter in samenwerking met distributeur Cinéart een DVD-box uit met drie spraakmakende films uit de eerste 10 jaar van de stichting.
Movies that Matter projecten
Stichting Movies that Matter organiseert jaarlijks een goed bezocht festival in Den Haag, talloze schoolvoorstellingen, een maandelijkse tour langs 16 filmtheaters in het hele land en losse events door het jaar heen met uiteenlopende partners. Bovendien ondersteunt de stichting organisaties en filmfestivals wereldwijd, met steun van o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken, om meer bewustzijn te creëren en discussie over mensenrechten aan te wakkeren. Het festival ontving in de loop der jaren gerenommeerde regisseurs waaronder Jafar Panahi, presenteerde spraakmakende films als ‘The Act of Killing’ en talloze documentaires over urgente onderwerpen, zoals dit jaar de wereldpremière van ‘Vergeet mij niet’.
Inspirerende mensenrechtenactivisten, tal van gerenommeerde gasten, waaronder Nobelprijswinnares Wangari Maathai, Prinses Mabel van Oranje, hoofdaanklagers van het Internationaal Strafhof, en speciale VN-rapporteurs voor mensenrechtenverdedigers waren te gast. Ook diverse Nederlandse politici woonden festivalvertoningen bij en zetten zich na het zien van films belangeloos meer dan eens in voor de tot dan toe onderbelichte kwesties op het gebied van mensenrechtenschendingen. De educatieafdeling bereikt jaarlijks meer dan 125.000 scholieren. Jongeren worden door het aansprekende medium film in aanraking gebracht met thema’s waarvoor anders geen aandacht zou zijn. En ook televisie- en onlinevertoningen van Movies that matter, bij onder meer de VARA, De Correspondent en NPO Doc en Cultura, dragen in belangrijke mate bij aan landelijke bereik.
DVD-box
Om het tienjarig bestaan te vieren, brengt Movies that Matter in samenwerking met distributeur Cinéart een DVD-box uit. De DVD-box bestaat uit een drietal spraakmakende films die in het eerste decennium van de stichting zijn uitgekomen. Veelbekroonde speelfilms die aansluiten bij de missie van Movies that Matter: films die ogen openen, die onze kijk op de wereld aanscherpen.
Te beginnen met het docu-drama ‘The Road to Guantanamo’ Dit was de film waarmee Movies that Matter in mei 2006 haar eerste evenement organiseerde, in aanwezigheid van de inmiddels vrijgelaten Tipton Three. De met de Oscar en Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film bekroonde speelfilm ‘In a Better World’ gaat over wraak en vergeving. De regisseur weeft in de film twee verhaallijnen door elkaar en laat zien hoe mensen zichzelf en vooral elkaar, in en uit benarde situaties helpen.
Als derde film in de box is gekozen voor het poëtische en op een ware feiten gebaseerde ‘Timbuktu’ (openingsfilm Movies that Matter Festival 2015) dat de komst van de sharia in Mali verbeeldt.
De box bevat naast de drie DVD’s een boekje met filmbeschrijvingen en essays van de hand van filmredacteuren van dagblad Trouw, de VARAgids en De Filmkrant.
De box is vanaf eind maart verkrijgbaar in, onder meer, de webshop van Amnesty International www.amnesty.nl/webshop Consumentenprijs: Euro 19,95
Amnesty International en vfonds zijn als hoofdpartners verbonden aan Movies that Matter.
Het Movies that Matter festival 2016 gaat bijna van start, van 18 t/m 26 maart. Bezoek de website voor meer informatie, festivalprogramma en ticketverkoop.