Een paar maanden geleden kwam Starz met de serie American Gods en simpel gezegd deze serie sloeg in als een bom. Gebaseerd op de bestseller van Neil Gaiman en geproduceerd door Brian Fuller, de man achter de succesvolle en bloedige serie Hannibal beloofd dit nogal een heftige en aparte serie te gaan worden.
Shadow Moon (Ricky Whittle) staat op het punt vrijgelaten te worden na een paar jaar te hebben vast gezeten voor een overval op een Casino. Nog een paar nachten en dan is het zo ver en zal hij zijn vrouw eindelijk weer in de armen kunnen sluiten. Een paar dagen voordat het zover is krijgt hij echter goed en slecht nieuws. Hij wordt eerder vrijgelaten, maar dat is omdat zijn vrouw om het leven is gekomen bij een auto-ongeluk. Verslagen door het slechte nieuws vertrekt hij naar zijn oude buurt, maar blijft hierbij achtervolgd worden door een oudere man welke zich zelf Wednesday (Ian McShane) noemt. Uiteindelijk zwicht Shadow ene treed hij in dienst van Mr Wednesday en komt hierdoor in een wereld terecht welke niet het zijne lijkt te zijn. 2 meter grote Leprechauns en andere niet menselijke figuren kruisen hun pad en allen waarschuwen Shadow voor Mr Wednesday en zijn plan om de macht over te nemen. Ondertussen blijkt Shadow zijn vrouw Laura (Emily Browning) het niet eens te zijn met de dood en gaat zij op zoek naar haar man en een manier om zich weer levend te mogen noemen.
Met zijn 8 afleveringen is American Gods alles behalve lang te noemen, maar er gebeurd genoeg waardoor je je net als hoofdpersoon Shadow Moon je in een achtbaan waant. De manier waarop de gehele Goddelijke Mythologie is opgebouwd is niet anders dan ijzersterk te noemen en visueel meer dan eens overweldigend. De manier waarop het verhaal zich ontwikkeld zorgt er voor dat je continue je aandacht bij het verhaal moet houden, want alles wat er gebeurd heeft een reden en het is jammer wanneer je in de loop van de serie denkt “hoe kan dat nou?”Bij de naam Bryan Fuller dacht ik direct aan de meesterlijke en bloedige serie Hannibal. En hoewel niet zo heftig als die serie is American Gods zeker niet voor tere zieltjes bedoeld. Met nieuwkomer Ricky Whittle hebben de makers werkelijk goud in handen gekregen want in de rol van Shadow voelt hij zich duidelijk als een vis in het water en deelt daarbij een fantastische chemie met Ian McShane zonder dat hij zich ook maar 1 minuut laat wegspelen door deze veteraan. Het sowieso mooi om deze altijd sterk acterende brit op leeftijd nog altijd veel aan het werk te zien. Als Mr Wednesday weet hij de kijker en Shadow Moon in het duister te houden over zijn ware bedoelingen. De titel zegt enerzijds genoeg maar anderszijds ook veel te weinig. Tussen de tocht van Mr Wednesday en Shadow Moon orden we ook verrast met de terugkeer van Shadow zijn overleden vrouw Laura, gespeeld door Emily Browning. Vergezeld door de een bijna twee meter lange (!) Leprechaun Sweeney zorgen zij misschien wel voor het meeste komische verlichting al is deze wel regelmatig inkt zwart te noemen. American Gods eindigd open en gezien het succes en de vele enthousiaste reacties kunnen we met zekerheid zeggen dat we volgend jaar verblijd zullen worden meteen tweede seizoen welke hopelijk op dezelfde lijn verder gaat en voor genoeg verrassing zal zorgen.
Extra’s
Ondanks dat het seizoen maar 8 afleveringen telt heeft deze box wel vier discs wat dus betekend dat deze boordevol extra’s zit. Van de persconferentie van San Diego Comic Con tot verschillende interviews met de hoofdrolspelers tot het dieper ingaan op de mythologie van de oude en de nieuwe goden. Uiteraard komt ook het boek aan bod waarop de serie gebaseerd is. Kortom genoeg om te zien naast de serie ik raad dit dan ook zeer zeker aan.
Trailer