For Sama was een van die documentaires die je echt gezien moest hebben. Prijswinnaar op Cannes, publieksfavoriet bij IDFA en genomineerd voor een Oscar oftewel een must see.
Waad Al-Kateab is een Syrische journaliste welke getrouwd is met een Syrische Arts Hamza Al-Katheab. Tijdens de opstand van Aleppo in Syrië en de belegering van de stad door de regering met behulp van de Russen documenteert Waad alles. Van de zwangerschap en de geboorte van Sama tot alle verschrikkingen welke de oorlog met zich meebrengt, verschrikkingen welke menigeen van hun geloof zou laten vallen. Een indringend portret van een gezin en hun omgeving in een onmenselijke situatie.
For Sama heeft een lange reeds aan verschillende prijzen in de wacht gesleept en dat is niet minder dan terecht. Daarbij moet wel gezegd worden dat je als kijker wel wat moet kunnen verdragen. De situatie van Waad en haar man Hamza is feitelijk een onmenselijke situatie, niettemin trouwt zij met haar grote liefde en raakt zij zwanger. Meer dan eens vraagt zij zich hardop af of ze hier wel goed aan gedaan heeft. En of Sama haar dit niet kwalijk zou nemen, want wie neemt er nu een kind terwijl je in een oorlogsgebied woont? Een kind hoort niet in een oorlog, iets wat als snel duidelijk wordt in deze documentaire. Doordat Waad veelal bij haar man is is in het ziekenhuis krijg je als kijker van dichtbij mee wat de gevolgen zijn van de maandenlange bombardementen welke werden uitgevoerd en wat dat met mensen zowel jong als oud. Ondanks dat er ook wel lichtpuntjes zijn in de documentaire laat vooral het aangrijpende deel een onuitwisbare indruk achter en daar moet je wel tegen kunnen. De opzet waarbij er af en toe flashbacks gebruikt worden om bepaalde gevoelens of situaties beter uit te leggen zorgt ervoor dat je als kijker nog meet betrokken raakt bij alles wat er gebeurd. Het sterke aan alles vindt ik ook de stemvan Waad waarbij ze haar eigen gedachtes ook uitspreekt. Van een toegewijde activiste voor vrijheid naar een moeder welke ook de zorg heeft voor haar kind en wat is dan wijsheid en wat wil jij je kind meegeven? Kies je voor veiligheid en laat je je hebben en houden achter terwijl daar je leven is of blijf je vechten voor waar jij in gelooft met alle risico’s voor jezelf en je kinderen? Het zijn vragen die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden, maar waarvan je hoopt dat je nooit in die situatie terecht komt zoals Waad en haar gezin. Ik krijg het verwijt dat ik dood van binnen ben (er zijn maar weinig filmmomenten die mij tot het bot roeren of waarvan ik één of meerdere tranen moet laten. For Sama heeft mij in ieder geval stil gekregen en greep mij geregeld naar de strot op een goede manier wel te verstaan.