Gran Turismo behoort al jaren tot een van de beste, zo niet het beste race game welke zeer dicht tegen race simulatie aan schuurt. Met miljoenen fans over de hele wereld zou een verfilming een kwestie van tijd lijken. De makers hebben echter een andere invalshoek gekozen als bijvoorbeeld Need for Speed van een aantal jaar terug. Zo draagt de film deze titel van Gran Turismo en speelt het spel een rol in deze op waargebeurde feiten gebaseerde film, maar voor alle duidelijkheid dit is geen game verfilming.
Jann Mardenborough is een britse jonge welke thuis vooral door zijn vader onbegrepen is. Als voormalig profvoetballer heeft hij duidelijk een vooreur voor het broertje van Jann welke ook op hoog niveau voetbalt. Jann is meer van het gamen en dan met name Gran Turismo. Hierin is hij bijna onverslaanbaar en daar komt het, Danny Moore heeft het voor elkaar gekregen bij Nissan om een kwalificatie te organiseren waarbij de beste Gran Turismo spelers zich kwalificeren voor een race kamp om in echte wagens te gaan racen. Jann weet zich niet alleen te plaatsen maar weet het ook te schoppen tot de kanshebbers om daadwerkelijk een stoeltje in het racecircuit te veroveren onder de vlag van Nissan. Kan hij hij zijn vader diens ongelijk bewijzen dat zijn droom om te racen geen onmogelijke droom blijkt. Nog belangrijker weet hij Jack Salter te overtuigen aangezien hij de man is die een go moet geven of een gamer wel een potentiële racer kan zijn.
Zoals gezegd is dit geen game verfilming maar een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten en ja dat verhaal is simpel en kijkt weg als een jongensboek verhaal hoe een gewone jongen een plek weet te veroveren in racegeschiedenis en dat allemaal dankzij, jawel Gran Turismo. Ja, het spel speelt wel degelijk een belangrijke rol in deze film maar het gaat bovenal over hoofdpersoon Jann, gespeeld door Archie Madekwe. Archie zet hierbij een mooie rol neer en overtuigd op alle gebieden. Met name waar het om emotie gaat weet de film dankzij hem echt wel even een snaar te raken. Het helpt daarbij dat hij een goede klik heeft met David Harbour als zijn mentor Jack Salter. Deze twee mannen vormen het sterke hart van de film. Orlando Bloom valt wat dat betreft een beetje uit de toon als de toch wat arrogante Danny Moore. De rol komt ook vreemd over waarbij zijn karakter de gok pitched maar vervolgens vooral geen gezichtsverlies wil lijden. Het mag gezegd worden dat Neill Blomkamp, toch bekend van vooral science fiction films (District 9, Eysium en Chappie) met een donker randje een bijzonder toegankelijke film heeft afgeleverd. Hierbij toont hij wel een begenadigd regisseur met ook voor detail en visuele krachtpatserij. Zelden een film gezien waarbij racespanning en de snelheid zo goed zijn overgekomen als in deze film. Het mooie is ook dat het gevoel van racen net als in de game ook in deze film de boventoon moest vormen. Ze hebben wel de tijd genomen om het verhaal zo volledig en duidelijk mogelijk te vertellen waarbij er zelfs ruimte is voor een (jeugd)love interest. Hierdoor duurt de film ruim 2uur wat op zich best lang is voor wat eigenlijk een basis rags to riches verhaal. Vervelen hoeft gelukkig niet bij deze film welke game, race en filmliefhebbers zou moeten kunnen bekoren want zoals gezegd zijn de racescenes prachtig in beeld gebracht, is er genoeg aandacht voor de game en vormen Archie en David het hart van de film waardoor je tot het einde toe meeleeft met elke race en strijd welke geleverd moet worden.