Spionage komedies zijn momenteel erg populair. Vorig jaar zagen we al de zeer geslaagde Kingsman en Spy en nu trakteert ook Sacha Baron Cohen ons op zijn kijk in het genre.
Grimsby gaat over the Butcher boys. Dit zijn twee broertjes uit het Engelse dorpje Grimsby. Wanneer hun ouders om het leven komen worden de twee tijdens een adoptie van elkaar gescheiden. Nobby (Sacha Baron Cohen) wordt een Grimsby voetbalhooligan en zijn jongere broertje Sebastian (Mark Strong) wordt een internationale spion. De twee lopen elkaar 28 jaar na hun scheiding weer tegen het lijf in London, wanneer Sebastian op een missie is. Nobby verstoort deze missie en van het een op het ander wordt Sebastian gezocht door alle autoriteiten. Zijn grote broer besluit te helpen zijn naam te zuiveren, maar dit gaat niet zonder slag of stoot of een heleboel gorigheid.
Sacha Baron Cohen hebben we al niet meer in een eigen film gezien sinds The Dictator. Deze film was ook wel wat teleurstellend tegenover zijn succesvollere werk met Borat en Ali G. Grimsby moest hem weer succes gaan brengen met dit keer het spionage genre als thema. Grimsby bevat zeker de humor die je zou verwachten van een Sacha Baron Cohen film. De film bevat veel vieze schuine grappen en gaat een stuk verder dan de hedendaagse komedie en ook zijn vorige aanwinst The Dictator. Zo zitten er scenes in die onder andere Teabaggen en gekke dingen met olifanten bevatten. Dit soort scenes leveren momenten op waarbij het hele publiek het wil uitschreeuwen van afschuw en je bijna niet durft te kijken(maar het stiekem toch doet). Het is bijna een wonder te noemen dat de film niet gecensureerd is in Nederland. Niet alleen bevat de film veel komische en soms tenenkrommende momenten, maar ook is de actie erg sterk. Deze scenes komen vooral op het conto van Mark Strong’s personage Sebastian. Wanneer hij zijn spionagelens activeert krijgen wij als publiek alles via Point of View te zien, wat erg goed is gedaan en het publiek meetrekt in de actie. Er is eigenlijk maar weinig mis met de film Grimsby, misschien is het enige echte minpunt dat de film erg kort is. Met een duur van 80 minuten ben je al gauw klaar. Toch zou ikzelf ook niet kunnen bedenken wat ze verder nog hadden moeten toevoegen zonder het verhaal langdradig te maken, dus is het misschien maar goed ook dat de film aan de korte kant is. De film is in ieder geval geen moment saai en dat is toch eigenlijk het belangrijkste. Vanaf de eerste seconde tot de laatste minuut is de film lachen, gieren en brullen en weet de film ook te scoren met de actiescenes. Grimsby is zeker een van de betere komedies die de afgelopen tijd is uitgebracht. Of Grimsby een grensverleggende komedie is? Dat betwijfel ik, maar de makers hebben zeker lopen zoeken naar hoe ver ze kunnen gaan zonder dat de film in de bioscopen geweigerd zal worden. We zijn daarom ook weer erg benieuwd waar Sacha Baron Cohen in de toekomst mee zal komen. Een vervolg op Borat hoeven we niet te verwachten (zoals Najib Amhali vanuit het publiek aan de acteur vroeg tijdens de fanscreening). volgens Sasha is Borat simpelweg te populair geworden. Mocht Grimsby ook bij het publiek erg populair zijn, zien we misschien dan daar wel een vervolg op.