Guy Ritchie staat toch vooral bekend om zijn meer komische misdaad films ondanks dat hij al een aantal uitstapjes deed in andere genre’s. The Covenant is weer zo een uitstapje zij het dit keer gebaseerd op actuele feiten uit de oorlog in Afghanistan oftewel een oorlogsfilm met de eigenlijk altijd sterke Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. Het aparte is dat deze film buiten Amerika veelal direct op de streamingdienst geplaatst is in plaats van in de bioscoop. Nu is natuurlijk de vraag is dat een goed of een slecht teken?
John Kinley is een sergeant in het Amerikaanse leger in Afghanistan. Hij en zijn team zijn verantwoordelijk voor het opsporen Taliban cellen die bommen produceren. In Afghanistan maken ze bij het opsporen ook gebruik van lokale tolken. John zijn team krijgt de eigengereide Ahmed toegewezen welke van grote toegevoegde waarde blijkt te zijn. Ahmed zorgt er na een hinderlaag voor dat John uiteindelijk veilig thuiskomt. Eenmaal hersteld komt John erachter dat Ahmed nooit het visum heeft ontvangen wat hem beloofd was en nu zelf ondergedoken zit omdat hij gezocht wordt door de Taliban. John besluit dat het zijn plicht wordt om Ahmed veilig uit Afghanistan te krijgen.
The Covenant is niet een standaard Guy Ritchie film geworden en gezien het verhaal is dat maar goed ook. Dat wil niet zeggen dat de film niet een aantal standaard Guy Ritchie elementen bevat. Zo zijn de twee hoofdpersonen weer twee sterke mannen die niet voor een gat te vangen zijn en daarbij ook zeer aan elkaar gewaagd. Gelukkig heeft Guy Ritchie met Jake Gyllenhaal en Dar Salim 2 acteurs die elkaar uitdagen en aanvullen en het ijzersterke hart van de film vormen. Deze film had namelijk makkelijk kunnen verzanden in een stuk verheerlijking van de oorlog met pro Amerika boodschappen en een soort Rambo sausje. De film draait namelijk om doorzettingsvermogen en vastberadenheid om een doel te bereiken omdat je jezelf daartoe verplicht voelt. En zowel Der Salim als Jake Gyllenhaal maken dit gegeven voelbaar voor de kijker. Daarbij hebben de makers zelfs een kritische kanttekening voor de rol van Amerika in het afronden van de oorlog in Afghanistan. De film is niet waargebeurd maar is wel gebaseerd op waargebeurde feiten en dat maakt de basis van het verhaal ook wat wrang. Het is daarom ook een zegen dat Guy Ritchie zonder zijn bekendere stijlkunstjes zich focused op het verhaal en vooral de mannelijk hoofdrolspelers laat schitteren. The Covenant is daardoor een spannende en aangrijpende film geworden waarbij het eigenlijk jammer is dat deze film in Nederland de bioscoop heeft overgeslagen.