Ava DuVernay is een nieuwkomer in de filmwereld, maar met haar eerste film heeft ze niet zomaar een beginners project in handen. Dit historisch verhaal over Martin Luther King Jr., welke zich afspeelde in de periode na zijn I have a Dream speech en zijn Nobelprijs. Het is een verhaal wat voor vele onbekender zal zijn, maar niet minder belangrijk in de Amerikaanse geschiedenis en die van de zwarte bevolking aldaar.
Selma is een klein stadje in de zuidelijke staat Alabama, waar men nog steeds niet blij zijn met de wetswijzigingen die plaats hebben gevonden waardoor de zwarte bevolking meer rechten heeft kregen. Het recht om te stemmen wat hun gegeven is wordt teniet gedaan bij de administratie kantoren waar de stemgerechtigde zich moeten registreren. Martin Luther King wordt benaderd om ook hier een rol in te spelen, iets waar hij ook in volle overtuiging aan begint. Het wordt geen makkelijke strijd, daar de donkere bevolking onderling nog wel verdeeld zijn en met een gewiekste Gouverneur, die alles desnoods met harde hand wilt onderdrukken, lopen de spanningen op tot in het witte huis. Dit alles ingegeven door een 5 daagse mars die men wilt organiseren om het stemrecht voor de zwarte bevolking doorgedrukt te krijgen.
Wat ik al zei voor een debuutfilm is dit een zeer delicaat onderwerp waar vele met een kritische blik naar zullen kijken. Niet alleen de film, maar ook zeer zeker de hoofdrolspeler David Oyelowo die Martin Luther King JR vertolkt. De film ademt het tijdperk van de 60’s uit, een tijdperk waarin er nog volop gestreden werd voor gelijke rechten. De sfeer en aankleding komen uitstekend tot hun recht, mede gesteund door uitstekende vertolkingen door de gehele cast. David Oyowela speelt de hoofdrol met verve en dat is geen gemakkelijke opdracht geweest. Martin Luther King Jr. is natuurlijk een iconisch figuur uit de Amerikaanse geschiedenis, een figuur die bij vele alleen tot de verbeelding spreekt. Wat regisseur Ava en hoofdrolspeler David hier voor elkaar hebben gekregen is zeer bewonderingswaardig, daar Davids vertolking inderdaad indrukwekkend is en hij de charisma en kracht van spreken zeer nauwkeurig benaderd. Het mooie is dat ze ondanks deze kracht Martin Luther King Jr wel als mens afschilderen met al zijn onzekerheid en menselijke tekortkomingen en dat maakt de film alleen maar indrukwekkender. Er is in het verhaal überhaupt een goede balans gevonden in hoe de strijd openlijk gestreden wordt en de soms emotionele gesprekken en discussies achter de gesloten deuren, waarbij men zoveel mogelijk uit is gegaan van feiten. Naast David straalt de rest van cast ook, al zijn sommige rollen nog zo klein iedereen weet zijn rol in te vullen op een manier die het verhaal dient. Waarbij Carmen Ejogo als Coretta Scott King, de vrouw van Martin Luther King Jr., iets extra’s weet te brengen, als de vrouw achter de man, door overtuigd niet alleen achter de man te spelen, maar ook echt de vrouw van te zijn. Het onderwerp is het afgelopen jaar zeer actueel in Amerika met de schietpartijen, waarbij de discussie over gelijkheid daar opnieuw oplaaide. Dit is misschien wel een van de sterkste films van afgelopen jaar, welke misschien juist deels te lijden heeft gehad onder het succes van 12 Years A Slave van afgelopen jaar, omdat velen misschien zullen denken alweer een aangrijpende film over onderdrukking van de zwarte bevolking. Maar feit blijft dat het een actueel onderwerp is en blijft. Selma is een indrukwekkende film en een aanrader voor filmliefhebbers en een ieder die een stuk Amerikaanse geschiedenis wilt mee krijgen, welke in de geschiedenis boeken minder aandacht heeft gekregen dan de I Have a Dream speech of het tragisch vroege overlijden van Martin Luther King Jr.