Als ik een naam moet noemen welke al ruim 40 jaar niet meer uit de bioscoop valt weg te denken komt er eigenlijk altijd een naam als eerste bij me op en dat is Steven Spielberg. Steven Spielberg is mede de reden geweest dat mijn passie voor film is ontstaan en hij heeft een van de weinige films gemaakt waarbij ik uit gehuild heb (tegenwoordig zegt mijn vriendin met enige regelmaat dat ik dood van binnen ben omdat ik niet huil bij films, maar dat is een heel ander verhaal) vanaf vandaag (8 juli red) start de zomer special bij EYE waarbij een grote selectie van zijn films de revue passeren.
Op 8 juli wordt er geopend met E.T. en ja dit was voor mij de tearjerker welke mij nog steeds weet te raken. E.T. was voor mij de eerste kennismaking met Spielberg welke snel opgevolgd werd door de Indiana Jones trilogie, en ja ik improviseerde ook met riemen en touwtjes alsof ik ook met de zweep overweg kon. Na Jurassic Park, de eerste film van hem die ik in de bioscoop zag. Wat volgde was een periode waarbij Spielberg wat serieuzere films maakte in ik als tiener en toch al groot filmliefhebber ook het minder avontuurlijke werk van Spielberg ging waarderen. In deze periode heb ik onder andere Empire of the Sun en The Color Purple gezien nadat ik zo onder de indruk was van Schindler’s List (Spielberg’s eerste Oscar winst). Na The Lost World, welke toch wat minder was dan Jurassic Park, gaf de grote Spielberg aan eigenlijk geen sequels meer te willen maken. Dit bericht stemde grote hordes Indiana Jones fans treurig aangezien er toen al jaren werd gesmeekt voor een terugkeer van deze avontuurlijke archeoloog.
Aan het einde van de jaren ’90 werd duidelijk dat Spielberg na Schindler’s List nog niet klaar was met de tweede wereldoorlog. Hij kwam met het zeer indrukwekkende Saving Private Ryan. Dit was na The Lost World de volgende film welke ik in de bioscoop had gezien en net als velen was en is de landing op Normandië een van de heftigste filmervaringen welke ik ooit in de bioscoop beleefd heb. Hierna ging Spielberg verder met het produceren van Band of Brothers en The Pacific. Steven Spielberg maakte zich daarnaast ook hard voor het in stand houden van de herinneringen van de tweede Wereldoorlog en het steunen van de veteranen uit deze oorlog.
Steven Spielberg is deze eeuw verder gegaan met het afwisselen van serieuzer werk als Munich, Lincoln en Bridge of Spies naar lichter en kleinere entertainment als Catch me if You Can en The Terminal naar grote blockbusters als Minority Report en War of the Worlds. Ook kwam hij terug van zijn opmerking nooit meer een vervolg te maken door een vierde Indiana Jones film te maken, iets waar hij nog steeds spijt van heeft aangezien een aantal aspecten waar hij eigenlijk op tegen was de film daadwerkelijk naar beneden hebben gehaald. Ook hier kunnen de fans opgelucht ademhalen aangezien hij en Harrison Ford zich willen revancheren met een vijfde film. Nu is daar the BFG weer een onvervalste familie film zoals Spielberg er eigenlijk al jaren geen een heeft gemaakt (volgens mij is Hook uit 1991 de laatste geweest). En Spielberg lijkt zijn vermogen om een jeugdig en avontuurlijk verhaal te vertellen nog niet te zijn kwijt geraakt (maar daarover meer in de review welke binnenkort verschijnt).
Heeft Spielberg dan alleen maar toptitels afgeleverd? Nee, natuurlijk zitten er een paar mindere titels tussen maar zelfs die films hebben in de loop der jaren een aardige schare fans verzameld. Films als Hook, A.I. en helaas ook Indiana Jones and the Christal Skull worden algemeen wel als mindere films gezien. In het geval van die laatste kwam het omdat hij zich door George Lucas liet overhalen een buitenaardse tint aan het verhaal mee te geven (en eerlijk is eerlijk het was ook een dooddoener, eentje waarvoor Spielberg openlijk zijn excuses voor heeft aangeboden) In de loop der jaren heeft Spielberg ook talent ontdekt en met de grote namen gewerkt. Zo was daar o.a. Drew Barrymore (E.T.), Christian Slater (Empire of the Sun), Dakota Fanning (War of the Worlds), Leonardo DiCaprio (Catching me if you Can), Tom Hanks (oa Saving Private Ryan) en Daniel Day Lewis (won derde Oscar beste mannelijke hoofdrol met Lincoln)
De komende twee maanden kunnen filmliefhebbers jong en oud zich verheugen met het feit dat vele klassiekers van Spielberg op een groot scherm in EYE Amsterdam te bewonderen zijn. Ook ik maak mij op voor meerdere bezoeken om misschien de enkele titel welke ik nog niet gezien heb (Duel, The Sugarland Express en Close Encouters of the Third Kind) mee te pakken of klassiekers eindelijk (weer) op een groot scherm te zien. Wat me het meest is opgevallen nu ik zo terugkijk op zijn carrière is dat Spielberg na Jaws (toch een van zijn grootste hits) nooit meer een horrorfilm heeft gemaakt. En laat dat nou iets zijn wat ik toch nog hoop ooit weer van hem te zien. De komende maanden mag ik mij echter verheugen op The BFG en een handvol klassiekers welke het waard zijn om op een groot scherm te zien want of je nou fan bent of niet het valt niet te onderkennen dat Steven Spielberg een begenadigd verhalenverteller is.
Voor meer informatie en over het volledige programma kijk op de website www.eyefilm.nl
No Comment