Het is nu officieel het is 2023!!!! En ondanks dat ik mij minder met films heb kunnen bezig houden dit jaar als gewild was het toch weer een boeiend filmjaar. Zo hadden we weer echte blockbusters die de bioscopen onveilig maakte (hoewel niet allemaal even sterk). Dat heeft niet aan Tom Cruise gelegen welke een persoonlijk record vestigde met zijn eerste miljard doller film Top Gun: Maverick. En eerlijk is eerlijk Tom levert weer en dat doet uitkijken naar de volgende Mission Impossible film welke dit jaar uitkomt. Avatar heb ik nog niet gezien, maar net als zijn voorganger zie ik deze ook geen plek veroveren in mijn top lijst. Marvel wist met ups en downs te scoren Doctor Strange The Multiverse of Madness werd wisselend ontvangen, maar door mij zeer positief. Net als Spider-man No Way Home welke een van de beste dramatische momenten bevatte in Marvel history. Thor Love and Thunder was echter meer mis dat hit en Wakanda Foverer heeft gewoon teveel te lijden gehad onder het verlies van de hoofdpersoon. Wel bleek dat de bioscopen niet meer zo massaal bezocht werden als voorheen en dat is zonde. Natuurlijk is er genoeg te streamen tegenwoordig, maar ook de streamingdiensten wisten maar watig te scoren met hun high profile projecten zoals Red Notice en the Grey Man, beide waren aardig maar zullen niet bepaald blijvende herinneringen opleveren. Een persoonlijk hoogtepunt op film gebied was dat er eindelijk weer een Film festival bezocht kon worden en uiteraard betekende dat voor mij Imagine Fantastische Film Festival in Amsterdam. In mijn lijst komen dan ook niet geheel verrassend meerdere titels voor welke ik tijdens het festival heb kunnen zien. Maar zonder verder uit te stellen is hier mijn top
- Everything Everywhere All at Once
Ik heb de film nu 3x gezien en het blijft een fantastische rit elke keer weer. Het kan ook bijna niet anders dat deze film gaat scoren tijdens het festival seizoen en dat is toch bijzonder te noemen. Michelle Yeoh steelt de show in de hoofdrol en moet beloond gaan worden waar zij dat niet werd bij Crouching Tiger Hidden Dragon. Het gegeven van Multiversum zou gestolen kunnen zijn van Marvel, maar dit is zoveel beter en leuker uitgelegd en aangekleed met een persoonlijk verhaal dat Marvel er jaloers op zou moeten zijn. Oja en Jamie Lee Curtis is fantastisch en verdiende ook een betere film als Halloween Ends en vergeet niet de fantastische comeback van 80´s kindster Ke Huy Quan (Short Round uit Indiana Jones and the Temple of Doom) Wat mij betreft de film van het jaar!!!!!
2. Nope
Jordan Peele flikt het weer na Get Out! en Us weet hij met Nope weer iets bijzonders af te leveren. Een film waar ik gewoon heel weinig over ga zeggen behalve ga dat zien. Jordan Peele serveert weer een nieuwe smaak en verweeft er verschillende thema´s in, maar het allerbelangrijkste vergeet hij niet namelijk het vermaken van het publiek welke wordt meegesleurd in de mysterie om aan het einde met een spannende finale op de proppen te komen welke menigeen op eht puntje van zijn, haar of hen stoel zal laten zitten. Vergeet daarbij ook niet dat de Nederlander Hoyte van Hoytema verantwoordelijk is voor de prachtige shots. Oja en waar de nummer 1 een jaren 80 icoon terugbracht weet Jordan Peele Michael Wincott terug te brengen welke in de 90´s vele iconische schurkenrollen neerzette ( o.a. The Crow, Robin Hood: Prince of Thieves, The Three Musketeers, Metro)
3. The Innocents
Derde plek is, hoe kan het ook anders weer een genre film, maar nu 1 uit Europa en niet een welke ik tijdens Imagine heb gezien. Nee, The Innocents wist van de zomer de bioscopen te bereiken en ik heb dit pareltje in het najaar nog kunnen meepakken. Waar in Chronicle het Highschool scholieren waren die superkrachten ontwikkelden zijn het nu jonge kinderen welke stukje bij beetje hun krachten ontdekken zonder dat hun ouders het doorhebben. Dit is leuk tot het een duistere wending krijgt. Het mooie is dat de film nergens uit de bocht vliegt en dat de kinderen gewoon kinderen blijven. Het doet je als ouders beseffen dat je je kinderen toch maar goed in de gaten moet houden. De filmkijker wordt echter verwend met een mooi subtiel en bij tijd en weile duister superhelden verhaal welke gedragen wordt door prachtige vertolkingen van de jonge cast.
4. Attachment
Dat beklijvende horror vaak valt of staat met een verhaal en hoofdpersonen waar je om geeft is algemeen bekend. In Attachment wist de maker een voltreffer te scoren want in het begin ben je getuige van je basic romcom materiaal. Girl meets girl in het buitenland en worden verliefd. de chemie spat van het doek af en na een ongeluk moet de Joodse Leah terug naar Engeland. Haar Deense liefde Maja besluit mee te gaan. Hier krijgt ze te maken met een overbeschermende moeder en een stukje duistere Joodse folklore. Het verhaal ontvouwt zich rustig en wordt steeds duisterder met een donkere en emotionele finale welke bij in ieder geval indruk maakte. Dankzij het mooie samenspel van Ellie Kendrick (Oa Game of Thrones) en Josephine Park was dit uiteindelijk mijn favoriete film op Imagine geworden.
5. Holy Spider
Ja, we doen nu een rondje Imagine en Holy Spider is wat betreft een goede 2de. Het verhaal draait om een verslaggeefster welke met gevaar voor eigen leven op jacht gaat naar een seriemoordenaar in Iran. Waar je als kijker al snel weet wie het gedaan heeft blijft het spannend tot aan de confrontatie. Hier begint namelijk pas het nare gedeelte van de film(iets wat je niet meteen zou verwachten bij een film over een seriemoordenaar) Het politieke spel waarbij geloof, politiek en wet met elkaar in strijd zijn voert de boventoon en geeft de film de nare nasmaak die ervoor zorgt dat dit er een is die mij in ieder geval zal bij blijven. Tel daarbij de ijzersterke hoofdrol van Zar Amir-Ibrahimi op en je hebt een film die zeer terecht niet alleen op het Festival hoge ogen gooide maar ook zeer terecht een bioscoop release kreeg.
6. The Northman
The VVitch van regisseur Robert Eggers was destijds een van mijn favoriete films en ook zijn opvolger The Lighthouse met Willem Dafoe en Robert Pattinson wist mij positief te verrassen. Nu tapt hij met The Northman uit een ander vaatje waarbij hij duidelijk visueel het randje op zoekt. het verhaal is een redelijk recht toe recht aan wraak verhaal welke meer dan eens doet denken aan de Lion King, ware het niet dat The Northman nog een duisterdere twist in petto heeft. Alexander Skarsgard weet hier te overtuigen als de man met 1 missie waarbij hij wordt bijgestaan door de eigenlijk altijd betoverende Anya Taylor-Joy als de heks Olga. Wie veldslagen verwacht a la Vikings komt bedrogen uit. Zoek je echter een verhaal vol wraak en mythelogie uit de tijd van de vikingen dan zit je met the Northman goed!
7. Escape to the Silver Globe
En we keren weer terug naar Imagine met de film welke er met de Silver Scream Award vandoor ging. Hoewel hij bij mij niet bovenaan eindigde is dit zeker geen onterechte winnaar geweest. Deze documentaire biedt een intrigerende kijk op op het filmmilieu van eind jaren 70/begin jaren 80 in Polen. Hierbij wordt specifiek gekeken naar filmmaker Andrzej Zulawski en zijn droomproject On the Silver Globe. Een droom project welke de Oost-Europese film definitief weer op de kaart moest zetten, en niet te vergeten een tegenhanger van de Star Wars films die rond dezelfde tijd in productie gingen. Het hielp de filmmaker ook niet dat hij eigenlijk altijd in Frankrijk vertoefde oftewel het westerse kapitalistische gedeelte van Europa. Het project kreeg hoe langer hoe meer te lijden van tegenslag na tegenslag. Door middel van interviews met cast, crew en zoon wordt een blik geworpen op de productie en de regisseur. Wederom blijken politiek en kust en cultuur niet bepaald hand in hand te kunnen gaan van vanwege botsende belangen.
8. The Menu
De openingsfilm van Het Imagine Film Festival verdiende zeker een plaatsje in mijn top lijstje. Ik ben zelf mag ik zeggen een echte liefhebber van lekker eten en Ralph Fiennes als chefkok leek mij een match made in heaven. En wat blijkt het is een match made in nou ja Hell??? Ondanks dat de gasten gastronomische meesterwerken voorgeschoteld krijgen draait de film daar niet om. Nee, wat onze meesterchef voor onze gasten in petto heeft is veel duisterder. Ook als de gasten onderling ook nog eens de nodige geheimen met zich meedragen. The Menu wordt gedragen door ijzersterke vertolkingen en de nodige maatschappij kritiek zonder hier teveel de nadruk op te leggen. een genot voor het oog ook zullen velen van ons de gerechten die hier geserveerd worden nooit in het echt te eten krijgen. Ralph Fiennes is onnavolgbaar (zoals zo vaak) en krijgt hierin fantastisch tegenspel van hoe kan het ook anders Anya Taylor-Joy (2de titel in mijn top 11
9. Huesera
We hebben nog 2 Imagine titels en Huesera is de eerst volgende. Deze zuid/midden-Amerikaanse film verteld het verhaal van Valeria een jonge zelfstandige vrouw welke haar droom om zwanger te worden in vervulling ziet komen. Tijdens haar zwangerschap wordt zij echter geplaagd door steeds heftigere visioenen. Het vervelende is dat haar omgeving steeds verder van haar vervreemd en zij daardoor op een eiland komt te staan en drastische keuze moet maken om het naderende onheil tegen te gaan. Niet de eerste film tijdens Imagine met een LHBQT achtergrond, maar wel een van de meest duistere. Zeker geen aanrader voor aankomende moeders, maar wie van een sterke drama-horror houdt zal deze zeker waarderen.
10. Piggy
Sara is een loner daar zij duidelijk een ander figuur heeft als vele van haar klasgenoten. Het helpt ook niet dat haar ouders de plaatselijke slagers zijn en daar nogal op wordt neergekeken. Wanneer zij bij het bezoek een de plaatselijk speelvijver bijna wordt verdronken door haar pesters welke vervolgens haar spullen meenemen is de maat vol. Wanneer zij echter te voet huiswaarts keert is zij getuige van de geweldadige ontvoering van haar pesters. Moet zij haar mond open doen of ziet zij dit als poetic justice? Laura Galan speelt een fantastische titelrol, als Sara weet zij de innerlijke strijd perfect uit te beelden zonder dat het cliche wordt. Daarbij weten de makers de gezinssituatie en de gebeurtenissen in het dorp goed te verweven in het verhaal. Tel daarbij een finale op welke alle kanten op kan gaan en deze film kent eigenlijk geen verliezers….. of wel? Ook Piggy kreeg zeer terecht alsnog een bioscoop release.
11. Red Rocket
ik kon het op 10 houden maar ik wilde deze film in mijn lijstje meenemen omdat deze het gewoon verdiende. Het grappige is dat ik deze samen met mijn vrouw heb gekeken welke niet wist wat ze hier mee aan moest en het uiteindelijk een K*T film vond. Hierin verschillen wij dus duidelijk van mening. En wel om het volgende. Waarbij je in vele films een ontwikkeling ziet van de hoofdpersoon waarbij deze na het maken van futen hiervan lijkt te leren begint de film met Mickey, een gevallen porno ster, welke terugkeert naar zijn geboorte stad en (ex)vrouw. Hij moet zijn leven oppakken en doet dit op geheel eigen wijze. Wanneer hij echter nieuwe porno talent spot lijkt hij toch in oude egoïstische gewoontes terug te vallen. Deze film schuurt tegen zoveel morele randjes dat hij alleen daarom het kijken waard is. Tel daarbij de zeer toegewijde hoofdrol van Simon Rex op welke zeer toegeweid is (incl enkele full-frontal scenes) en je hebt een komisch drama welke duidelijk niet uit het standaard Hollywood vaatje tapt.