2016, het jaar waarin het “based on true events” virus razendsnel om zich heen heeft gegrepen en de een na de andere regisseur en producent tot zijn marionetten heeft gemaakt. Met films als: Jackie, Whiskey Tango Foxtrot, Deepwater Horizon en helaas vele andere. Deze films lijken enkel te bestaan en gewaardeerd te worden omdat het ‘waargebeurd’ is. Zijn er dan geen uitzonderingen? Oh jawel die is er, hierop kom ik terug in mijn langverwachte TOP 5.
Wat is er volgens mij mis met ‘waargebeurde verhalen’? In principes niks. In de manier hoe deze films worden geproduceerd en bekeken wel. Film is voor mij de hoogste vorm van kunst en ik beschouw de makers hiervan bijna als goden. Regisseurs als David Fincher, Denis Villeneuve en Nicolas Winding Refn die mij voorzien van mijn broodnodige dosis film(drug). De kwaliteit van een film hangt af van 1001 factoren zoals: acteurs, personages, special effects, editing, framing, belichtingen, verhaal, structuur en muziek. Wanneer een film ‘waargebeurd’ is lijkt het wel alsof men vergeet dat bovenstaande punten een film maken en niet enkel het ‘waargebeurde’ aspect. Zeker in heftige verhalen waar mensen jaren lang worden gediscrimineerd, vernederd, gemarteld en dergelijke, mag je het bijna niet slecht vinden omdat ‘De hoofdpersoon heeft het echt meegemaakt! Hoe kan je dat nou zeggen?!’
Een goede film moet meerdere aspecten hebben die je aanspreken, niet enkel het aspect dat het een schokkend waargebeurd verhaal is. Het lijkt alsof het massale publiek zo kijkt naar deze films en producenten spelen hier gretig op in. Zo begint bijna elke trailer tegenwoordig met ‘based on true events’. Maak een film die goed in elkaar zit, prachtig gefilmd is en waar je het gevoel hebt dat er niet geacteerd wordt! Is het verhaal ook nog waargebeurd? Prima, dat kan een plus zijn voor sommigen maar is op zichzelf geen reden genoeg. Daar worden films in mijn optiek niet beter van.
En dan is het nu tijd voor mijn TOP 5 films uit 2016!
Echter beginnen we met de disclaimer, in de onderstaande top 5 heb ik niet de volgende titels meegenomen omdat ik deze nog niet heb gezien: Silence, Fences, Nocturnal Animals & Live by Night. Daarnaast zijn er enkele ‘honorable mentions’ die het helaas net niet in de top 5 hebben gehaald waaronder Deadpool. Deze film was buitengewoon grappig, ondanks dat de trailer we totaal niet aansprak. Echter had de films een verfrissende dosis zelfspot en nam het ook enkele klassieke blockbuster momenten/scenes op de schop. Kubo and the 2 strings, is een fantastisch animatie film. Met een meespelend verhaal in de magische Oosterse wereld. Hell or High Water is een rauwe film over 2 broers die het foute pad kiezen om begrijpbare redenen, en tof omdat…
Dan hierbij de Top 5 beginnend met….. The Nice Guys! Een film met 2 totaal verschillende detectives Ryan Gosling en Russel Crow, die op een hilarische manier van de ene in de andere situatie struinen. De syncerig tussen beide acteurs en de personages is de kracht van de film.
Op 4 een waargebeurd verhaal maar bovenal een goede film…. Hacksaw Ridge, het verhaal van een soldaat die wegens zijn geloof geen wapen droeg naar het front. Ik werd weggeblazen door deze film. Tegen alle verwachtingen in raakte hij me. De personages voelden echt, de frontlinie verschrikkelijk en alles was perfect gefilmd! Fun fact, Mel Gibson heeft deze film geregisseerd.
Op nummer 3 vinden we…. La La Land. De nieuwe film van Damien Chazelle die vorig jaar mijn instant all time favorite ‘Whiplash’ maakte, doet het weer. Deze keer omtrent een gepassioneerde jazz pianist Ryan Gosling en actrice/play writer Emma Stone. Samen gaan ze zingend en dansend door deze oogverblindende mooie film. Het verhaal gaat over passie, liefde en dit samen laten werken. Vanaf het eerste moment was ik ‘on board’ ondanks dat ik een lichte afkeer voor musicals heb.
Op nummer 2 het nieuwe meesterwerkje van Nicolas Winding Refn (aka de dude met zijn vage films ) en dat is… The Neon Demon! Deze film gaat diep in op herkenbare emoties zoals jaloezie, obsessies, zelfbeeld en schoonheidsidealen. Dit gebeurt op een hele grimmige maar oogverblindende manier. Visueel gezien is dit de mooiste film van het jaar, misschien wel ‘off all time’. Daarnaast is The Neon Demon origineel, gewaagd en grensverleggend. De film is niet vreselijk toegankelijk, maar wil je weten waarom ik het een goede film vind? Check mijn DVD review!
Dan op nummer 1 een film die alle andere films overtrof op bijna elke vlak… Arrival! Denis Villeneuve geeft een andere invalshoek aan het ‘buitenaards contact leggen’ met deze meesterlijke film. Het verhaal is geniaal en breidt zich gaande weg uit naar zoveel meer dan je eerst verwacht. Doordat het perfect in beeld gebracht, realistische personages bevat, en aangevuld is met een hypnotiseerde score, is het voor mij de beste film in het jaar. Één die ik inmiddels al 3 keer heb gezien en die ik elke keer dat ik hem zag beter vond worden. Als dit niet genoeg overtuiging was om Arrival te gaan kijken kan mij review hierover je misschien echt overtuigen. 🙂
Kortom 2016 was een goed jaar met veel pareltjes maar ook met blockbusters die gewoon vermakelijk waren, iets wat af en toe ook heerlijk is om naar te kijken. Helaas hebben Christopher Nolan en David Fincher niks uitgebracht dit jaar. Echter komen zij met hun nieuwe werk in 2017, reden genoeg om daar enthousiast over te zijn! Kom maar op, hoe meer films hoe beter!